2008. október 20., hétfő

Tarpai szárazmalom, református templomok Rohodon és Laskodon

A csengeri, csengersimai, szamostatárfalvai festett mennyezetű templomok, a túristvándi vízimalom és szatmárcsekei temető után nem lehetett kihagyni a tarpai szárazmalmot sem. Ez az 1855-ben épült műemlék az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma. Engem érdekelt volna még a XV. században épült református templom az eredeti gótikus ajtóval és gótikus falfestményekkel is, de hasunk győzött a kíváncsiságom felett. A szegényparaszti lakóházak is kimaradtak, de legalább lesz miért visszajönni... :)




A járókerekes, általában lóval működtetett szárazmalom két egymással szorosan összeépült részből, a kerengősátorból és a malomházból áll.



Ló híjján J. forgatta meg a kereket... :)



Hazafelé megálltunk a nyírségi Rohodon (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) is, ahol a református templom középkori falmaradványokra épült a XIX. század elején.






Laskodon is található egy református templom, melynek nyugati része 13. századi. A hajóban 14. századi alakos és 18. századi növénymintás festés található, de éppen szertartás zajlott, így ezt már nem láthattuk.



Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...