2008. február 21., csütörtök

Fót: Szeplőtelen Fogantatás templom és Károlyi-kastély

Február első napsugarai engem is bezsongattak, így elindultunk egy minikirándulásra Fótra (Pest megye). Az Ybl Miklós által tervezett római katolikus templom bőven megérte azt a kemény 10-15 kilométert, amit megtettünk a pesti lakásunktól.



Ezt a sárga szépséget gróf Károlyi István építette. A plébániatemplom 1845 és 1855 között készült el, amelybe némi intermezzót iktatott be a gróf kétéves börtönbüntetése (részt vett a szabadságharcban, amit nem túlságosan díjaztak az osztrákok).




Romantikus stílusú, romanizáló architektúrával, arab és mór díszítőmotívumokkal, állt a templom információs táblácskáján. Az idegenvezető előadta, hogy az arabok is ilyen mintákat használnak (nem is Ybl nyúlta le az ő motívumaikat :))



A két torony között, állati magasan áll a templom névadójának 3 méteres szobra (Szeplőtelen Boldogasszony). Nem akarok tiszteletlen lenni, de én az ő helyében nem hagytam volna ki a szexet... :)



A mennyezetet festett fakazetták borítják, amiket a közvetlenül alattuk elhelyezett 18-18 ablakon keresztül világít meg a besütő Nap.




A templom belső festésének stílusa már ismerős volt Dobozról, bár itt jócskán restaurálásra szorul :( A román stílusú orgonán még Liszt Ferenc is játszott.


Látogatás előtt érdemes bejelentkezni, különben ilyen látványról maradunk le. Sajnos a sok látogató ellenére nincs állandóan nyitva. Nekünk is az volt a mázlink, hogy pont ott volt egy pár, akik felkészültebbek voltak, mint mi, és lebeszélték az idegenvezetést. Persze, sehol egy tábla arról, hogy hol vagy milyen telefonszámon keríthető elő az idegenvezető...


Nem ez lett az egyik legjobb képem, de azért baromira kitartottam szabadkézből, pedig a mennyezeten figyel ez az angyalka!




Ez az ablak világítja meg azt a pici kápolnát, amelyben a templom Szent Lucentius ereklyéje van elhelyezve. Szent Lucentius római katona volt, 304-ben vértanúságot szenvedett. IX. Pius pápa elismerése jeléül gr. Károlyi Istvánnak adományozta ezt az ereklyét. A csontvázat viaszba ágyazták, amely elég jól volt a II. világháborúig, amikor a bevonuló szovjet csapatok széttörték.




A föld szintjével egyvonalban húzodik az altemplom, amely a Károlyi család kriptája. A szentélyben áll a Feltámadt Krisztus hatalmas márványszobra. Alatta látható a templom legértékesebb berendezése, a firenzei nemeskő- és márványberakásos intarzia, amit egyszerűen nem bírtam lefotózni, pedig tényleg döbbenetesen szép, ahogy az árnyalatokat is különbőző drágakövekből alakították ki. :(




A Krisztus szoborral szemben látható a kezében harsonát tartó Feltámadás Angyala, aki Krisztus intésére vár. Jobb oldalán a templomépítő 18 évesen meghalt lányának, gróf Károlyi Erzsébetnek szobrát találjuk.




Az altemplomot csak faragások díszitik, ezért nekem jobban bejött, egyedül a rácsokon túl lévő sírfülkék frusztráltak egy kicsit.



Ha már Fóton voltunk, nem hagyhattuk ki a szintén Ybl Miklós kéznyomát viselő Károlyi-kastélyt. Az egykori Gyermekváros épületében ma már egy gyerek sincs, bemenni nem tudtunk, így csak körbesétáltunk (én lesétáltam a térképről is, hogy le tudjam fotózni az egész kastélyt...:)). Ha elindulás előtt a kezembe vettem volna Virág Zsolti Kastélylexikonát, akkor tudtam volna, hogy Fóton található egy kúria is, amit szintén Ybl tervezett, de így ez kimaradt nekünk. :(




A grófi címer a timpanonban.




Az egyre jobban kopó művészettörténeti tanulmányaimból még rémlik, hogy ez egy ión oszlopfő... :)




És a végére egy szép romantikus részlet.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó képek!!

millarca írta...

Zoorka,

köszönöm szépen! :)

mill

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...