2011. november 15., kedd

Halálfejesek - Born Losers (1967)

Bár a Halálfejesek (Born Losers) csak egy a sok zs-kategóriás motorosfilm közül, mégis ez kavarta a legnagyobb port kicsiny országunkban. Ennek persze az a magyarázata, hogy ez volt az egyetlen ilyen tematikájú film, melyet a hatvanas években engedtek bemutatni. A főszereplő Latinovits Zoltán hangján szólalt meg.
 Kemény két hétig. Aztán betiltották, pedig a Puskin mozitól az Astorián túlig ért a sor a jegyekért. Maga a történet a „motoros az bűnöző" sablont követi, bár tény, hogy megtörtént esetet dolgoz fel: azzal vádoltak meg egy motoros bandát, hogy fiatal lányokat erőszakoltak meg.
Jane Russell
 Mint a valóságban, úgy a filmből is kiderül, hogy a lányok önként szálltak bele abba a buliba, ami erőszakolásba torkollott. Ez alól csak a főszereplő lány a kivétel, bár ő azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy hófehér bikiniben motorozgat föl és alá a Yamaha YDS3-jén a tengerparton.
A motorosok megtámadják, ám közbe lép a pozitív férfiszereplő, aki maga az ősRambó. A társadalom perifériájára szorult vietnami veterán léte ugyanúgy direkt utalás a korszak társadalmi krízisére, mint ahogy a motorosok is azt testesítették meg, amit a lányok szülei utáltak: a nyers szexualitást, a felszabadult, korlátok nélküli viselkedést.
                                                                                                                                                               
Filmbéli létük csak eszköz arra, hogy kihangsúlyozzák a társadalom gyengeségét és gyávaságát. Ez persze nem oldozza fel őket.

Megnyerik a hatásvadász stigmákat is: mi más lehetne a motorosok colorján, mint egy Born To Lose (Született vesztesek) felirat, és egy keresztre feszített meztelen női alak, amely szívét egy horogkeresztben végződő nyílvessző szúr át?


A komoly mondanivaló ellenére sajnos maga a film nézhetetlen. Még úgy is, hogy a Billy Jack című folytatása korának legsikeresebb független filmje lett. Motorosként egyetlen vigaszt csak a filmbéli motorok listája nyújt: Harley-Davidson Panhead chopper, Harley-Davidson Panhead trike és egy Harley-Davidson XLCH.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...