2007. december 5., szerda

Nagycenk, Széchenyi István Emlékmúzeum

A szombati napon Nagycenken (Győr-Moson-Sopron megye) voltunk, a barokk Széchenyi-kastélyban. A Széchenyi István Emlékmúzeumban több érdekes kiállítás is található, bemutatja a Széchenyi-család főúri életét szemléltető tárgyaktól kezdve, a Lánchíd építésének, az Al-Duna szabályozásának, a lótenyésztés és a XIX. századi Magyarország fejlődésének és a magyar ipar fejlődésének történetét. Nekem nagyon tetszettek a kiállított hajó- és mozdonymodellek, bölcsész létemre még Mechwart András hengerszéke, a Bánki - Csonka féle porlasztó és Bánki Donát robbanómotorja is, pedig a Jawámat is könyvből raktam össze. :)




Hát íme az 1750 körül épült barokk kastély és az előtte elterülő franciakert. A kavicsokkal felszórt utakon látszott, hogy rendszeresen gereblyézik, de ez gondolom inkább a kastélyszálló meglétének volt köszönhető, mint a magyar műemlékvédelem gondosságának...



A Széchenyi Antal által építetett kastélyt Széchényi Ferenc alakítatta át, amely mai is látható klasszicizáló stílusú homlokzatot kapott. Ferkó itt helyezte el a Magyar Nemzeti Múzeum alapjait képező híres gyűjteményét is.



A Széchenyi-címer



Szép, nem? :)



Asztallap



Szekrényrészlet



Az országra már ráférne egy másik Széchenyi István...


Ezt a hatalmas gobelint a munkatársam papája festette. :)


A Lánchíd alapkövének letételénél használt ezüst vakolókanál.



Kell otthonra is egy ilyen patás lábú asztalka. :)


Az akkori grínpísz valószínüleg eret vágott volna magán a Duna- és Tisza-szabályozás felvetésekor, jogosan. Szerencsére, azért a víz az úr! :)

Még így sem volt kellemes egy ágyúval szembenézni...


Kilátás a parkra



Ok, nem ez volt a kastély legszebb részlete, de nagyon tetszett, hogy itt is garázdálkodott egy házidzsungel-mániákus. :)



Ha létezik kéményseprő, akkor biztosan tetőseprő is :)



A "franciakert" szerves része volt a Barkóczy Zsuzsanna (Széchényi Antal felesége) által telepíttetett közel 3 km hosszú hársfasor, amely a mai napig látható (bár szerintem baromira ki vannak száradva a fák). Egy darabon elsétáltunk rajta, de aztán egyik fele a csapatnak visszakullogott a nagycenki Múzeumvasút mozdonyaihoz, amíg a másik fele elzarándokolt a gróf Széchenyi Bélának és feleségének, Erdődy Hannának a síremlékéhez. Természetesen, még mindig nem vonzódom a múmiákhoz...



Bár volt egy (nem is olyan rövid) időszak, amikor naponta jártam vonattal munkába, ennek ellenére teljesen lenyűgöztek ezek a mozdonyok. Egyszer kaptam egy igéretet, hogy beülhetek a mozdonyvezető fülkéjébe, asszem eljött az ideje, hogy behajtsam... :)

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...