2010. március 21., vasárnap

Nyitra környéki kastélyok

Még ősszel ígértem meg Nórinak és Emesének, hogy eljöhetnek velem kastélyozni. Legutóbb a felvidéki Nyitrakoroson volt dolgom, így itt volt az óriási lehetőség arra, hogy rájöjjenek, hogy ez nem is olyan szórakoztató annak, akit nem érdekel annyira, mint engem. Autóztunk vagy 500 km-t, megnéztünk 7 kastélyt, valamit azonban nem jól csináltam, mert búcsúzóul azt kérdezték a csajok, hogy mikor megyünk legközelebb... :)



Elsőre Lakács (Lukáčovce) község várkastélyát cserkésztük be. Az eredetileg késő gótikus kúriát a Lakácsy család építette át a XV. század végén. 1496-ban az épületet és a birtokot Lakácsy Boldizsár adományozta Sankovszky Antal nyitrai püspöknek. 1571-ben az általános törökpara hevében átalakították az épületet négy védőtornyú török elleni erődre, amely 1620 táján a szlávnicai Sándor család birtokába került, akik 1733-ban eladták a nyitrai érseknek.





1948-ig az egyház tulajdona, majd az államé. 1989-ig traktorállomás, hiszen a traktorúrlányoknak és traktorúrfiúknak méltó szállás dukál. Ezután visszakapta az érsekség, amely gyorsan el is adta a községnek, nehogy költenie kelljen rá...




A kálmánfalvai (Kamanová) kastélyt Tocsek János építette 1847-ban historizáló stílusban, aki 1889-ben tovább is adta báró Steiger Albertnek.





Mielőtt a dolgozó nép kérges (és nem túl gondos) kezei közé került volna 1948-ban, Weisz Alfréd, az utolsó bérlő, összeszedte cókmókját, és lelépett Izraelbe. 2005 óta újra magánkézben van, de ez nem akadályozott meg bennünket abban, hogy a termeiben amatőr grafittiket és emberi ürüléket találjunk...




Nyitrakorosra (Krušovce) Nagytapolcsány (Topoľčany) kikerülésével mentünk, így útba akadt Bossány két kastélya is. A kisebb kastélyt Bossányi gróf építette barokk stílusban 1776-ban, amely később kapott egy klasszicista sminket. Az utóbbi időben kastélyszállóként működött, de most ezerrel árulják.




A mai reneszánsz kastély területén már a XIV. században állt egy erődítmény, melyet 1550-ben kibővítettek reneszánsz stílusban, szintén a törökök elleni védelem céljából. 1776-ban ez a kastély sem úszta meg a barokk újradizájnolást, ami csak arra volt jó, hogy újra melót adjanak a mesterembereknek a XIX. században, amikor is visszaalakították reneszánsz stílusra, ha már egyszer dúlt a historizmus-mánia. Most tele volt munkásokkal, amely remélhetőleg azt jelenti, hogy végre felújítják.








Fő úticélunk a nyitrakorosi (Krušovce) kastély volt. Jelenleg iskola és óvoda működik az egykori templomos szerzetesrendi kolostorban, így csak (macerásan megszerzett) engedéllyel mehettünk be. Ma már nem igazán tudni, hogy ki volt az, aki kastéllyá alakítta, de az biztos, hogy a XVIII. században a Berényi család pénzelte a kései barokk vizuális tunningot. Ezek a Berényiek azonban csúnya, rossz gyerekek voltak, mivel folyton a császárral játszottak. Ezért II. Rákóczi Ferenc bácsi jól meg is haragudott rájuk, és 1705-ben elvette a játékaikat. Aztán fordult a kocka, Feró bát állították be a sarokba, így 1711-ben visszakapták birtokaikat.

1901-ben báró Forster Gyula (aki a Műemlékek Országos Bizottságának elnökeként nagy része volt sok magyarországi műemlék helyreállításában és megmentésében) megvásárolta az itteni birtokot. 1904-ben a kastély leégett, ezért Forster 1906-ban az épületet felújítatta és neoreneszánsz stílusban átalakítatta. 1936-tól a birtokot fokozatosan felvásárolta az Ager Rt., ami csak azért érdekes, mert a társaság jogásza az a dr. Gustáv Husák volt, aki 1975-ben Csehszlovákia államelnöke lett.






A tavarnoki (Tovarníky) kastélyt Forgács Ferenc építette 1600 és 1610 között. Ezen a birtokon is marakodtak a kurucok és a labancok, így került a már említett Berényi család tulajdonába. Később gr. Traun de Abendsberg vette meg, aki tovább adta az Erdődy-családnak. Erdődy Erzsébettől örökölte meg gr. Colloredo Mels, akitől báró Stummer Ágoston vásárolta meg 1868-ban. Az eredetileg reneszánsz stílusú, négyszárnyú épületet szintén a Berényiék alakították át barokk stílusúvá (lásd. nyitrakorosi kastély), ráadásul leromboltatták az egyik szárnyát.



Maga a kastély azon szerencsések közé tartozik, melyet a komunizmus alatt nem hagytak tönkremenni, és annak ellenére, hogy kirablói még fel is gyújtották, brutális pénzekért újították fel. Sajnos a mai napig üres ez a hatalmas épület.



Búcsúzóul még meglestük a szolcsányi (Solčany) kastélyt is, de addigra olyan sötét lett, hogy nem tudtam értékelhető képet lőni róla. Ehelyett kénytelen voltam a sofőrködő Bigyó orra előtt nyúlkálva lefotózni a mozgó autóból a holdat...

2 megjegyzés:

Emesemese írta...

Na, látom a két jánygyereket is feltetted...! Mikor is megyünk legközelebb?

millarca írta...

Jó lenne minél hamarabb, sajnos az áprilisom teljesen be van táblázva. Valamikor még a Jawa Perákot is ki kéne próbálnom az Oldmotors Tourist Trophy előtt... :)

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...