2009. október 29., csütörtök

Veszprém megyei kastély-túra

Azt hiszem, eljutottam arra a pontra, hogy a saját fotóim foglya kezdek lenni. Azon túl, hogy az számítógépemben az állandó archiválás ellenére folyamatosan 15 gigányi kép foglalja a memóriát, a blogomat is két hónapos csúszással tudom csak feltölteni. Így történhetett az, hogy tatai hétvége beszámolójából kimaradtak a Veszprém megyei kastélyok is, pedig a Desperado MC motoros találkozója és a barátaim esküvőjén kívül még vasárnap elmentem kastélyokat fotózni egy ismerősöm könyvéhez.





Az első megálló Csetényben volt, a Holitscher-kastély előtt. A jelenleg művelődési házként funkcionáló épületet az Esterházy család építtette 1740-ben klasszicista stílusban, melyet többször átépítettetek, utoljára az utolsó tulajdonos, Holitscher Mátyás megbízásából.



A XVIII. század közepén épült barokk Esterházy-kastély Bakonyoszlop egyik éke, mióta egy tűzvész után felújították. Szépségét elsősorban az ott nevelődő és tanuló gyerekek élvezhetik, mi csak az igazgatónő engedélyével.



Gicen nem tudtam nem megállni. Az itteni Jankovich-Besán-kastély még félig felújítva is szép. A felújítás sajnos csúszik, lévén a KÖH és a kivitelező + polgármester elég jól elcsatároznak egy nem létező izraelita temető kapcsán...



Lovászpatonán elmotyogtam egy hálaadó imát. A gyönyörű kora őszi napsütésben élvezet volt fotózni a késő barokk kastélyt, amely Festetics Ferenc, majd Somogyi János által nyerte el jelenlegi formáját. Az utóbbi tulajdonos családja nem sokáig élvezhette a kész kastély nyújtotta örömöket, mert hamarosan a birtok az Esterházy-család tulajdonába került. Most iskolaként működik.





A pápai Esterházy-kastélyt megpillantva leesett az állam. Először a méretei miatt, aztán az elhanyagoltsága miatt. Az 1783-84-ben épült barokk kastély az egykori vár falainak elhasználásával épült. Az 1740-es évektől kezdték kastéllyá átalakítani Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab, majd Grossmann József tervei alapján. Az épületben állítólag múzeum működik, én csak zárt ajtókat találtam.









Kastélyfotózó mini körutam lezárásaként még elmotoroztam Pápakovácsiba. Itt található a XVIII. században épített barokk Somogyi-kastély, amelyet 1816-ban klasszicista stílusban építettek át. A kétemeletes építményben szintén gyerekagyak tunningolása folyik.



Ezek után felültem Márira, majd a bakonyi utakon motorozva azon kezdtem el morfondírozni, hogy át kéne fényeztetnem a motoromat...

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Itt voltál Kovácsiban és nem szóltál... :( És ráadásul még történt, ami történt is... :(

Egyébként az én fejemet is ebben az épületben tágították anno. :)

Tsyga

millarca írta...

Mert nem tudtam a telefonszámod... :( Legközelebb,oké?
Az épület belülről is ilyen csinos? :)

Unknown írta...

Vannak csinos részei, meg vannak kicsit lepukkadtabb részei. A véleményem egyébként az, hogy az ilyen kastélyokat kár Iskolának használni.

De például van az épületben egy két "kandalló" szerű izé, ami szerintem tetszene a kialakításuk miatt. Meg itt üzemel a könyvtár is, na az a terem például korrektül renoválva van. Ha érdekel, akkor majd ha erre jársz, akkor beviszlek. :)

Tsyga

Emesemese írta...

én is akarooook ilyen helyekre menni!!!!!!!

millarca írta...

Sajnos a kastélyok nagy részének csak az ilyen típusú kihasználás mellett van esélye fennmaradni. Az sem sokkal jobb, ha elmegyógyintézetnek/nyugdíjas otthonnak vagy szállodának használják őket...
A pápakovácsi kastély belseje meg naná, hogy érdekel! Úgyis megyek megyek még vissza fotózni... :)

millarca írta...

Eme, velem bárki jöhet kastélyozni, aki nem hisztizik útközben és bírja a strapát (napi 6-10 kastély,kúria)... :)
(Már Nóri is bejelentette ez irányú igényét, úgyhogy megyünk hamarosan.)

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...