2009. május 29., péntek

Velemér, Árpád-kori Szentháromság-templom

Az Őrség falvai nagyon könnyen megszívatják az utazót, aki először jár a környéken, mivel azok tulajdonképpen pár házból álló települési egységek, a szerek. Vagyis egy „falun“ belül többször is „kimentünk“ a faluból, majd néhányszáz méter után újra „visszamentünk“. Ez főleg akkor volt érdekes, amikor a veleméri Szentháromság-templomot kerestük, mert már harmadszor hagytuk el a falut ugyanazon az úton haladva, de a templomot még mindig nem láttuk.




Némi kérdezősködés után bemotoroztunk az erdőbe, ahol a fák között magányosan áll a XIII. század végén épült késő román és kora gótikus stílusú templom.



Ahogy leparkoltunk, az idegenvezető pont kikísért két látogatót, majd széles mosollyal odafordult hozzánk: „Na végre, lányok!“ Összenéztünk R.-val. Az rendben van, hogy mi is így gondoltuk, de hogy még ezzel is fogadnak! Kiderült, hogy a néni nagyon szereti az odalátogató motorosokat, és megörült, hogy végre két nőnemű képviselte őket. Az örömködés után egyből mesélni kezdett a templomról, nekünk meg leesett az állunk, miután beléptünk az ajtón.




Először a freskók, melyeket Aquila János festett 1377 körül, majd a lenyűgöző fényjelenség miatt, melyről néni mesélt. A templom ablakai úgy vannak kialakítva, hogy a hajnali fény minden alakot vagy jelenetet akkor világít meg, amikor a naptár szerint ünnepe van. Így pl. december 6-án a Szent Miklóst ábrázoló freskóra esik a fénycsóva.



Szinte az egész templombelsőt falfestmények díszítik, melyek a korukhoz képest nagyon jó állapotban maradtak meg.







Mindez köszönhető annak, hogy valamikor a reformáció előtt vagy alatt az egészet lemeszelték, így az akkor is megvédte a képeket, amikor a templomnak még a tetőzete is eltűnt.



A temlomot kívülről 4 faragott kőfej díszíti.

Kívülről is látszódik, hogy csak a templom egyik oldalán vannak ablakok.

Sajnos ilyen rossz fényviszonyok között tudtam csak fotózni, de ez persze nem akadályozott meg abban, hogy tovább menjünk Szentgyörgyvölgybe... :)

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...